Vi kallar det för karaktärsuppbyggnad

#2188 - Deep Red (Profondo rosso) Restored Version



Filmbolagen kallar det extended cut, directors cut, extended version eller (som i Deep Reds fall) restored version – och mycket annat. Vi känner dessa bastarder bättre som ”regissörens egoutgåva”. Den version av filmen där regissören ges utrymme att återanvända gammal skåpmat. Till exempel (men inte bara)…

 

”Huvudroll pratar 20 sekunder i telefon och förklarar något vi förstod ändå eftersom kontentan i nästföljande scen är densamma”.

…eller:

”Kostiga komiska inslag som skär sig mot historiens våldsamma natur, och lämnar en fadd smak av fars”.

…eller:

”Utsvängning av en romantisk bihandling som inte ger oss mer förståelse för karaktärerna utan får dem att framstå som ihåliga dockor levererandes repliker på kommando”.

eller:

”Nästintill obetydlig karaktär ägnas två minuter mer filmtid (utöver de fem han hade i orginalet) i en scen som handlar om ilska mot trasiga godisautomater”.

 

Att investera i en utökad utgåva, i tro om att den ska fördjupa filmupplevelsen, är därför rätt puckat.

 

Sunda tankar står inte högt i kurs när en regissör får gå tillbaka till en över 30 år gammal film och ”piffa upp den”. När allt kommer omkring redigerades scener bort när just sunt förnuft bjöds in i skapandeprocessen. Scenen drog ut på tiden *KLIPP*. Scenen visade sig vara onödig *KLIPPKLIPP*. Scenen sänkte tempot i ett skede där ett raskt dito var viktigt för att behålla betraktarens intresse *KLIPPKLIPPKLIPP*.

 

Samma sunda förnuft får ta ledigt när det rotas i skräphögen och visionären ges fritt spelrum; För att ge oss filmen som den var tänkt från början. Bara den meningen får mig att vilja kräkas på de självgoda as som tror att de gör en kulturgärning.

 

I Deep Reds fall blir det inte bättre av att det tidigare bortklippta materialet är uteslutande på italienska. Du får inte bara se tidigare ej visat material... Som en extra fiffig DVD-feature hoppar filmen mellan språken!

 

Men det är ju klart. Jag övertygar nog långt ifrån alla med en harrang som inte säger så mycket om själva filmen. Knappt ens mig själv eftersom jag i själva verket inte sett Deep Red tidigare. Låt oss därför minnas en annan förbättrad nyutgåva där även faktorn Ny Teknik™ bidrog till haveriet:



Fair point

#2183 - Fright Night II



Man skulle kunna säga att Fright Night II suger. HAHAHA! För den handlar om vampyrer. Som suger blod! Och så är den dålig. Suger alltså! HAHAHA!