The man who saved the world (inte en Bowie bootleg)

Utan att klappa mig själv för mycket på axeln (bara lite till), vågar jag påstå att jag kan en del om film. Nu för tiden blir det inte lika mycket som på den gamla goda tiden. Men kunskaperna sitter i och visar sig ibland vara ovärderliga när jag måste fylla i vissa besserwisser luckor. Så jag undrar lite hur jag lyckats missa detta.


För den som inte vill klicka på länken handlar det om Dünyayi Kurtaran Adam eller The Man Who Saved the World. Eller Turkish Star Wars.

58345-26

Det här med att kopiera filmkoncept är en väldokumenterad företeelse. Jag hade tagit förgivet att det var något italienare gick i bräschen för under 70 och 80 talet. Med lite mer våld och lite fler tuttar. Exempelvis hette Fulcis Zombie Flesh Eaters, Zombi 2 i Italien, eftersom det var en inofficiell uppföljare till Night of the Living Dead, som hette Zombi där. Tydligen var man snäppet värre i Turkiet.

Dünyayi Kurtaran Adam är inte en inofficiell uppföljare till Star Wars. Istället är det mer av en Turkisk version av filmen. Saken är den att amerikanska filmer inte tog sig över den turkiska gränsen under denna tid, tack vare det politiska läget i landet. Så, vad filmregissörer i all sin uppfinningsrikedom gjorde, var att spela in en nyversion av filmen, med nya skådespelare och lite tillspetsat manus. Och gärna rippade scener, direkt ur filmen. Ja och musik från andra filmer också. Man tager vad man haver sägs det.

Ett givet köp. Återkommer med ytterligare intryck efter att dvd:n trillat ned på hallmattan. Eller ja, efter att den trillat ned, jag plockat upp den, stoppat in den i dvd-spelaren (som jag slagit på), skruvat på förstärkaren, satt på teven (inte sexuellt) och tryck på play. Och sett filmen.

Hur långt kan man pressa yttrandefriheten?

DN har idag en artikel om www.pedofil.se, en svensk webbsida av pedofiler, för pedofiler som ett försök till en sansad pedofildebatt. Om det nu finns någon sådan. Pedofili är som bekant något väldigt avskytt, av de allra flesta. Tydligen står dömda pedofiler inte ens högt i kurs bland andra kriminella och får ibland särskilt skydd i fängelser.

Sidan ligger på PRQ, samma webbhotell som The Pirate Bay ligger på. De säger själva att de inte håller med om åsikterna som framförs på sidan. Men än bryter inte sidan mot några lagar, och de pryder även sin första sida med EFF:s Freedom of Speech logga.

Och visst har de en poäng. Sveriges yttrandefrihets ?och tryckfrihetslagar är väldigt gamla och väldigt fria. Dessutom är de grundlagsskyddade vilket gör dem i princip omöjliga att ändra på. Eller ja, väldigt svåra. Bara ett tiotal länder har större yttrandefrihet, däribland Norge, Finland och Irland. Så summa summarum. De är väldigt bra på många sätt.

Men man vet inte riktigt vart man ska ta vägen när man läser om en sida som pedofil.se. "Om barnet samtycker så är det sällan skadligt" står det i deras FAQ i fråga om sex. Det är väl dock ganska säkert att anta att ett litet barn inte ens har någon större sexualdrift att tala om? Inte mer än att man som exempelvis kille tycker om en tjej, men inte riktigt känner igen känslan, och därför rycker henne i hästsvansen? Det känns ganska befängt.

Ja, jag vet inte vad jag ska säga mer.

Vad tycker ni?