Att vara eller inte vara en tidigrunkare

#2253 - Kick-Ass
imdb



Vem är den jobbigaste personen i en filmdiskussion? Den mest obstinate jäveln vars hals man ibland vill sluta fingrarna kring och trycka tills livet lämnar honom med en suck? Tidigrunkaren även känd under titeln ”Den Som Är Den”. Ni vet, han/hon som inte kan bedöma en film utefter dess egna meriter, utan baserar sitt utlåtande på förlagor.

När jag ser Kick-Ass vet jag, att i detta fall, är jag ”Den Som Är Den”.  Jämförelsevis med andra superhjälte-filmer så är den annorlunda, absolut. Men… den är ju inte riktigt som serietidningen ”Kick-Ass”.

Jag börjar gnälla över att karaktärerna har blivit endimensionella karikatyrer av sina tecknade motsvarigheter (sant). Att filmskaparna inte kunde hålla fingrarna borta från uttjatad slow-fu fighting, istället för seriens skitiga och realistiska dito (också sant). Och framförallt att seriens tragikomiska vändningar har skrubbats bort till förmån för feelgood-vänliga diton (sant igen).

Istället för en diskbänksrealistisk (nåja) skildring av iscensatta dagdrömmars konsekvenser blir det en tokrolig actionkomedi under temat ”riktiga människor i hjältetrikåer”. När nyhetens behag av effektsökeriet har lagt sig, de billiga garven och konstpauserna har ekat färdigt, framstår Kick-Ass som rätt poänglös. Förlåt, jag vill inte vara Den Som Är Den. Men så är det (sant).

Sand på obekväma ställen

#2251 - Prince of Persia: The Sands of Time
imdb



Vet ni vad Prince of Persia saknar (förutom motiverade skådespelare)? Max von Sydow. Han har trots allt etablerat sig som the ”go-to guy” när Hollywood behöver en vis gubbe med exotisk dialekt som komprimerar handligen till en lättbegriplig monolog. Ja, eller bläddrar lite i en kantnött bok och kommer med kloka råd.

Filmen återhämtar sig liksom aldrig efter att Gyllenhals Dastan visar hur lätt en antik dolk är att förstå sig på. Inte behöver han en instruktionsmanual för detta mytomspunna vapen, inte. Men jag kanske bara gnäller för sakens skull. Söker efter fel i en film och missar skogen för alla träd. Detta kan vara det antikens svar på 50-talisters oförmåga att förstå sig på programmeringen av VHS-spelare, helt enkelt.