En ungdomsfilm för vuxna

#2267 - Youth in Revolt
imdb



En tanke som slår en när man ser Youth in Revolt är att den, i likhet med andra amerikanska indie-ungdomsfilmer, är gjord för vuxna. Temat är den första kärleken, ensamhet, utanförskap - ja, allt det där - sett genom en nostalgikers ögon. Det är en film som handlar om ungdomar, ja. Den behandlar ungdomars val och kval, ja. Men den typiskt underfundiga och nertonade humorn kommer att gå ungdomarna förbi.

Nick Twisp, historiens berättarröst och huvudroll, är en lillgammal high school grabb som skriver poesi. Han tycker om gamla vinyler med Frank Sinatra och väljer Fellinis La Strada framför Miss Secret Agent 2: Armed and Fabulous 2 i videobutiken. Med andra ord, han är en jäkligt cool grabb med det vet han förstås inte om. Istället är han alltför upptagen med att övervinna det största av ungdomens hinder: oskulden. Han uppfinner ett alter ego Francois, en hård jäkel med skurkmustasch och en Gauloises Blonde ständigt närvarande i mungipan, som ska göra det han kan själv och förhoppningsvis förlora oskulden. Om några år kommer Nick att se tillbaka på sin ungdoms och skratta högljutt åt sina försök att tillfredsställa sina drömmars tjej. Han dög ju utmärkt som han var.

Men den uppenbarelsen ligger år framåt i tiden. Vi som ser hans äventyr genom det kontrastlösa filtret och till tonerna av hipp musik är dock redan införstådda i sensmoralen. Vi ska rentav önska att vi var i hans retrochicka kläder. Blicka tillbaka på vår egen ungdom och minnas de där rollspelssejourerna, balettlektionerna - eller vad det nu kan ha varit - med insikten att de minsann inte var något att skämmas över.

Och, som sagt, det vänder sig till oss som har varit där, för självklart går det inte att presentera budskapet på samma vis om det verkligen var riktat till ungdomar, nej. Nick Twisp är ett för stort UFO och för konstig för att de ska fatta honom, verkar någon ha bestämt. (Då skulle dessutom inget av svärorden eller den trippiga svamp-scenen ha överlevt klippningen).

I amerikanska filmbolags ögon verkar det finnas en slags ungdomsfilm, den som vänder sig till deras svagheter och som lätt kan delas in i två kategorier. För tjejer; snygga killar dvs. Twilight eller High School Musical. För killar; snygga tjejer (och öl) alltså American Pie.


En gissningslek

#2261 - Frostbiten
imdb



Två svenska vampyrfilmer har kommit fram ur mörkret de senaste åren. En av dem; en stillsamt vacker och atmosfärisk berättelse om utanförskap och förortspedofiler, som blivit en miniexportsuccé. Den andra; ett tämligen taffligt försök till splatterkomedi där den styltiga dialogen och det röriga manuset får antas vara en del av skämtet. Vi låter det vara osagt vilken av beskrivningarna syftar på Frostbiten.