Bra skit - Part deux

Så. Allt är väl. Lite stress till jobbet, lite stress till skolan. Men annars är allt väl i pluskant tack vare små rosa moln och fjärilar i magen. Personliga relationer, ni vet. Hög tid att unna sig lite You Tube surfande med kul videor igen, med andra ord.


Peter Gabriel - "Big Time"



Animerade videor är en hård nöt att knäcka. De är en kort exposé över hur långt animationstekniken kommit, men riskerar samtidigt att kännas otroligt förlegade bara fem år senare. Ett lysande exempel är Peter Gabriels video till "Steam". När den släpptes -92 var den höjden av vad kluster av superdatorer kunde åstadkomma i animationsväg. Idag ser den ut som en risig skärmsläckare.
"Big Time" är dock en helt annan femma. Leranimation är alltid lika tidlös, och i detta fall fruktansvärt imponerande. Nog för att Gabriel har ett sämre stilsinne än Pee Wee Herman. Men rulltårtan av lera som 3.25 förvandlas till rullande animation (okej, jag visste inte riktigt HUR jag kunde klä detta i ord. Det måste ses helt enkelt) är stopmotion driven till sin spets. Bra låt också.


Justice - "D.A.N.C.E"



P3-hit och MTV-favorit. Videon som till och med spräckte Kanye Wests hybrisbubbla, och fick honom att medge att den är genialisk, ett år efter debaclet på MTV Europe Music Awards. Och det är ju bara att titta. Helvete vad jag vill ha alla de där tröjorna i min garderob.


Fatboy Slim - "Praise You"



Spike Jonze, en handhållen kamera och ett tafatt "alla-kan-dansa"-sällskap som kör en föreställning utanför en biograf. Ge mannen ett nobelpris. Se upp för Spikes spastiska "b-boy" moves.


The Eagles of Death Metal - "I want you so hard (the boy is bad news)"



Jesse Motherfuckin' Hughes. Alfahane med stort A, "Boots Electric" och rockvärldens sexigaste mustasch. Efter att ha sett EODM live och skakat tass med mannen finns det inga tvivel om att han måste vara rockens trevligaste och mest sympatiske man. En man med båda fötterna på jorden. Vilket man också märker i denna klyschbomb till video. Ett rivigt gitarrsolo som blåser kläderna av hans groupie ragg och ger henne en orgasm? En omedelbar klassiker, så macho och rock 'n roll att det svider i ögonen. Blinka och du missar cameos av Jack Black och Grållan.


Monster Magnet - "Space Lord"



"Målet med Monster Magnet är att ta tillbaka bilarna, brudarna och pengarna från hip hopen", ska Dave Wyndorf ha sagt i en intervju i anslutning till releasen av Powertrip-skivan. Nu minns jag inte alls vilken intervju, och jag har säkert felciterat honom. Chansen är stor att ha sade antingen spriten eller knarket, istället för pengarna. Wyndorf liksom. Ambitionerna märks dock inte mindre för det i videon.
Den börjar som en slentrianmässig metalvideo. Rök, taniga snubbar som spelar gitarr i bakbelysning och en läskigt spinkig gubbe med "MOTHER" skrivet på sitt beniga bröst. Plötsligt vänder den på en femöring, och Monster Magnet parodierar Mase:s "Feel so Good" med fyrverkerier, kurviga strippor som headbangar och Las Vegas-dekor. Ja, och Wyndorf cruisandes i en bil med Twiggy Ramirez. Två pastischer till priset av en.


Talk Talk - "Life's what you make it"



Det kan vara gråsuggorna. Det kan vara tusenfotingen. Det kan vara pianot med fuktigt klaviatur. Hur som, hur som, börjar det krypa i kroppen varje gång jag ser "Life's what you make it". Har det någonsinn funnits en enskild video som fått mig att stanna hemma när solen gått ned, så är det denna.


At the Drive-In - "One-Armed Scissor"



"One Armed Scissor" var något av en religiös upplevelse för mig. Första gången jag såg den var på MTV:s US TOP 20- lista. Jag hade aldrig sett eller hört något liknande (fastän jag så här i efterhand upptäckt att Drive Like Jehu var extremt tidigt ute med att blanda melodiösa gitarrslingor med omelodiös hardcore sång). Videon är i sig inte så märkvärdig. Liveklipp blandas med backstage bilder och abstrakt flum. Men energin som i allmänhet bandet, och Cedric i synnerhet, gick inte ta miste på. "Måste ha skivan. Måste se dem live." blev den självklara dagordningen. En kryssruta kunde jag i alla fall kryssa i, eftersom det gick som det gick. Två gånger har jag sett The Mars Volta live, och två gånger har jag varit naiv nog att tro att Cedric och Omar skulle vara storsinta nog och kanske riva av "Catacombs" eller "For now... we toast" som extranummer. Fånigt, jag vet.


Phil Collins - "Sussudio"



- Okej grabbar. Phil Collins vill att vi ska regissera en video åt honom, säger chefen på produktionsbolaget.
- Vilken låt?, frågar anställd Ett.
- "Sussudio", svarar chefen.
- Vad är en sussudio?, frågar alla vid bordet i unison.
- Ingen jävla aning, men det spelar ingen roll. Låten svänger som inget annat på denna jord. Lyssna, säger chefen. Han stoppar in ett kassettband i Sony-bandaren som står på bordet. Upptakten trummar igång, och samtliga anställda börjar att skaka på höfterna okontrollerat.
- "Su-su-ssssudio", stammar chefen fram tillsammans med Phil och knäpper med fingrarna.
- Jag har det, säger anställd Fyra. Phil Collins spelar inför en uttråkad publik på en sunkig New Orleans bar som helt plötsligt upptäcker "jävlar detta svänger"!
- Precis vad jag letade efter, utbrister chefen med ett gigantiskt leende som sträcker sig från öra till öra. Några frågor på det?
- Kan vi ha med en skäggig och långhårig luffare som spelar på en huvudlös Steinberger bas?, frågar anställd Två.
- Done and done, svarar chefen. Vem ringer Lee Sklar?
Resten är, som man säger, historia.

Det var det. Now how about that skolarbete...

Den nya arbetsveckan

Min inproduktivitet har verkligen peekat. Jobb och skola staplas på varandra, men jag tycker inte få mig ett jota gjort. Cajuni var på besök i lördags och då fick vi ganska mycket gjort. Faktiskt. Sedan bestämnde jag mig för att slafa och Jonas ? som fick en sovplats garanterad i min soffa som tack för hjälpen ? återgick till att arbeta med sin MacWorld artikel, samt snylta på någon av mina grannars trådlösa internet. Det var i alla fall vad han sa att han skulle göra. Istället satte han sig i Tompas rum och bänkade sig i passagerarsätet framför Thomas dator. Thomas spelade Portal. Sedan drog han igång med vad som kan vara världens värsta och tråkigaste Yogi Björn imitation. Jonas, don't quit your day job. Disney lär inte ringa dig när de behöver röstskådespelare.

Det om det. Jag ville bara understryka att jag fått några saker gjorda. Projektet till skolan har lossnat, jag har börjat pilla med Flash, och Andy har (förhoppningsvis) bokat tid med Ulf Lundqvist för en intervju. Men idag tog det tvärstopp. Jag har scannat lite saker till skolan, men inte gjort så mycket med dem. Istället har jag gjort annat skoj som att städa balkongen. Och framför allt; rensat avloppet. Intressant vilka sysslor man frivilligt åtar sig, istället för att sätta sig ned med det man MÅSTE göra.


image39
Söker man på "rensa avlopp" i Google, är detta en av de första bilderna som dyker upp.
Skumt.

Jag fick för mig att hitta en (o)trevlig avloppsbild till detta inlägg också. Detta var vad Google föreslog. Jag förstår det inte.

Det blir inte lättare än vad man gör det till

Projektet "dricka mindre kaffe på veckodagar" går in i en besvärlig fas. Nämligen den när jag märkt hur trött jag blir utan att han sänkt 4-5 koppar java för att hålla mig vaken tills 22.00-23.00 (rimlig natti-natti tid). Målet är givetvis att få en ordentlig dygnsrytm, slippa ligga klarvaken till 03.00-04.00, och inte vara helt mossig i skallen när man sätter sig vid bänken på föreläsningen klockan 09.00. Det är först när man försöker trappa ned på kaffe som man slås av vilken beroendeframkallande drog det faktiskt är. Dagar utan kaffe är karaktäriserade av en uppvakningskurva som sträcker sig en bra bit in på de tidiga eftermiddagstimmarna, huvudvärk, och allmänt osug att uträtta något vettigt och/eller kreativt. Man vill gärna komma ifrån det där litegranna. Kunna ta en kaffe för att det faktiskt är jäkla fint och inte som första hjälpen när bokstäverna i kurslitteraturen blandas ihop till en svart smet av trycksvärta.

Terminens första tenta är precis runt hörnet, drygt 600 sidor om radio -och tv, och idag gjorde jag och Andy slag i saken. Nu jävlar ska böckerna lånas (två av dem) läsas (valda delar i alla fall) och diskuteras (ehh... njaee...). På 4-5 timmar har jag lyckats läsa mindre än 25 sidor i Den Självkörda Radioboken. Kaffeprojektet kunde verkligen inte haft sämre tajming. Räddningen är att tentan är först nästa vecka (tack Erik Fichtelius!), men om det här grymma osuget håller i sig, räknar jag inte med att komma förbi förorden i varje bok.

Det blir inte heller bättre av att jag igår, efter många om och men, tog hem datorskärmen till min fossila G3:a. Tanken var att se om jag verkligen kopierade över allt av vikt när det väl begav sig och faktiskt se om den fortfarande fungerar. Vad dolde sig där om inte hela 5 gamla Stockhaus låtar! Vad gör jag om inte kopierar över denna musikaliska skatt till min nuvarande dator, vilket kanske inte var världens bästa idé. Istället för att fortsätta läsa har jag smekt mina trumhinnor med denna nostalgitripp. DIY in NYC, Underdog, Diapers, Ditch Pitch, Pump You Up. Vad som saknas är givetvis de hela skivorna. Jag hade dem i min ägo förr, men för cirkus fem år sedan lånade jag ut dem och har inte sett röken av dem sedan dess. Tråkigt nog verkar all kännedom om dem gått upp i rök. Jag har finkammat alla torrentklienter och obskyra skivbutiker på nätet, i försök att hitta dem igen, utan lycka. Det har blivit lite av dagens projekt, och bra har det ju inte gått.

...lite kaffe alltså, det skulle sitta fint.

Grannjävlar!

Jag är fredlig av mig. Kan man undvika konflikter så bör man, tycker jag. Enligt vissa personer är jag rentav för snäll. Men alright. Hellre för snäll än ett svin. Få saker får dock mitt blod att koka lika mycket som korkade grannar. I synnerhet tvättstuggedispyter.

Det är en allmänt vedertagen regel att man kan sno någons tid i tvättstugan, om vederbörande inte dykt upp inom loppet av en halvtimme av sin bokning. Det är också en vedertagen regel att man får dra över i torktumlaren, mellan en kvart och en halvtimme in på nästa persons tid. Chansen är ändå stor att dina grejer i tumlaren hinner bli klara innan hans första tvätt.

Däremot är det fruktansvärt osoft att sätta på sin sista tvätt fem minuter innan nästan persons tvätt börjar. Vad är det för stil liksom? Tavlan med plats för cylindrarna finns där av en andledning. Så, idag bestämde jag mig för att ta ett snack med tvätt tidstjuven. Jag väntar tålmodigt på att deras tvätt ska bli klar, rycker ut den och sätter in min egen. Och så kommer min granne in och ger mig ett dumt flin. "Du", säger jag, "jag hade faktiskt bokat tid här klockan fyra". Hon kollar på mig skrattar lite generat och säger "ja ja". And that's that. Jag kanske är lite för snäll ändå. Kanske borde tagit med mig en dunk tändvätska och gjort en Majbrasa av hennes dörrmattor. För att verkligen state my case. Nästa gång.

Eller vågar jag verkligen? Jag kanske nöjer mig med en arg lapp. En väldigt arg lapp.

Som det märks har jag haft en väldigt seg måndag. Hökat på MSN och Facebook, och upptäckt att skärmen på min iMac håller på att kasta in handuken. Jävla skit också. En trasig dator var det sista jag behöver just nu.