Hoppas kan man, i alla fall

#2206 - 2012
imdb



...det är nästan så att man hoppas att domedagen kommer 2012 och att ingen NÅGONSIN ödslar pengar på att göra en lika kass och förutsägbar klyschbomb som... öhhh, 2012.

Många bäckar små

#2205 - Crossing Over
imdb



Han som står där på affischen och kisar med ögonen, Harrisson Ford, var en gång i tiden ett säkert kort. Både för pengahungriga filmproducenter och oss som bara gillar att se film. Han är Han Solo. Han är Indiana Jones. Han är Rick Deckard.

Det var förr, det. Nu för tiden gör han nästan uteslutande riktigt skitfilm och känns tröttare i varje ny roll. Inte ens när han återigen tog på sig feodora-hatten lyckades han lyfta den rätt bleka Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull.

Är episodfilmen Crossing Over något undantag? Nej, och ja. Det är inte en lika genomusel film som till exempel Hollywood Homicide eller Random Hearts. Men Harrison Ford gör en roll vi har sett honom i förut och går på rutin. HAN gör en dålig film. Och när det största affischnamnet (och huvudrollen) är den minst intressanta karaktären att följa måste det ändå ses som ett misslyckande. Nu är inte Harrison det enda problemet i Crossing Over: Av de 6-7 parallela historier vi får följa i filmen (som en gång eller annan vävs samman) är hälften totalt ointressanta och klyschiga.

 

Jag undrar om Harrison fortfarande ligger sömnlös över att han tackade nej till roller i både American Beauty och Syriana.


A+ for effort

# 2194 - Black Devil Doll From Hell
imdb



Wow. Alltså... Wow! The Black Devil Doll From Hell något i hästväg. Den har för alltid omvärderat min syn på Lo-Fi-filmskapande (också känt som "Hellre än Bra"-filmskapande). Det finns hemmaproducerade filmer med högre produktionsvärde och bättre skådespelarprestationer. Och då är TBDDFH ändå inspelad på en grynig hemmavideokamera med kameramikrofonen som enda ljudkälla. När dina egna tonårsexperiment med familjens hemvideokamera  helt plötsligt ser (och låter) professionella ut vet du att du kommit över något alldeles exceptionellt murrigt. TBDDFH är så murrig som en film kan bli. Murrigheten förkroppsligad på en fysisk VHS-kassett.

Helen Black är en gudfruktig kvinna. Hennes vardag består av att hon går i kyrkan, pratar i telefon och hytter med näven åt grannskapets småkriminella. Eller i alla fall den lilla inblick vi får av hennes vardag utanför hemmet. Med tanke på alla kors och broderade bibelcitat som hänger på väggarna, och den uppsjö av biblar som är strödda runt i hemmet ges vi bilden av att hon är rätt frigid. Eller; jävligt tråkig. Med andra ord kan vi anta att hon är kvarterets moraltant och nöja oss så.

Men så en dag på vägen hem från kyrkan kikar Helen in i en liten presentbutik. Det kanske är mitt under en helt vanlig dag; filmen är inte så värst tydlig med att förklara allt. Men det är cool, för vem VILL ha allt skrivet på näsan egentligen? Såna filmer är för töntar som inte kan slåss.

Hursomhelst. Bland butikens krimskrams − fula lampskärmar och porslinsdjur − sitter den: The Black Devil Doll From Hell! Efter att ha stirrat på den intensivt en stund bestämmer sig Helen för att slå till, affärsinnehavarens varningar till trots; "Jag har sålt den fem gånger, men den återvänder ALLTID!". Nej, nej. Sånt skrock biter inte på den som lagt livet i händerna på Sonen, Fadern och den helige Anden. "Den ska jag ha!", tänker Helen och utmanar ödet.

 

Och det borde hon förstås inte ha gjort! Inom kort drömmer Helen mardrömmar om dockan och den flyttar runt i lägenheten för egen maskin. Värre ändå; hon verkar njuta av de erotiska drömmar hon har om dockan!

 

Helens mardrömmar och syner kulminerar förstås när dockan våldtar henne i en väldigt störd scen. Jag vet inte riktigt vad som besvärar mig mest:


* Tanken på att det kanske är den nioåriga stuntmannen som får kliva in i sexscenen för att göra kroppsspråket mer autentiskt.

* Dockans likhet med en urlakad Garbage Pail Kid.

* Dockas tunga som sensuellt slickar Helens kropp. Den ser ut som en sönderbränd prinskorv och saliven som vitlökssås.

Å andra sidan är våldtäkter otäcka, så kanske är den på tok för långa våldtäktsscenen medvetet obehaglig att se på. Det är kanske här Gaspar Noé hämtade inspiration till gångtunnelvåldtäkten i Irreversible.

 

Och det var, som man säger, det. Filmen är inte slut än, på en halvtimme eller så. TBDDFH :s sista halvtimme kretsar kring Helens förvandling från from kristen till outtröttlig nymfoman. Men varken hennes hemsläp eller spontanragg från gatan kan ge henne samma njutning som den läskiga dockan, trots att hon verkligen slår klackarna i taket:

 

 

För den som undrar: Ja, soundtracket består av demospåren på en leksakssynt och är alltså inte pålagt av någon Youtube-huligan.

 

Men dockan då? Vart försvann den? Jo precis! I en epilog får vi se en kvinna stiga in i presentaffären där Helen gjorde sitt fynd. Och vad sitter inte där väntandes på sitt nästa offer om inte... The Black Devil Doll From Hell!

Slut

 

 

 

 

...den här filmen...

 

 

...ser vi EN GÅNG TILL.

 


Reservdelar

# 2191 - The Wax Mask
imdb




Flicka är vittne till att hennes föräldrar mördas brutalt av en man med mekanisk arm, 1900. Flicka börjar några år senare arbeta på ett vaxkabinett med enbart riktiga kufar till personal. Flicka upptäcker, med hjälp av journalist som också blir hennes fling, att föreståndaren för kabinettet mördar människor och använder liken som pjäser i utställningen. Flicka och journalist upptäcker också att denne föreståndare är samme man som mördade hennes föräldrar. Flicka och journalist slåss med föreståndaren och det visar sig att HAN ÄR EN OND ROBOT!

Thewhatwiththewhy...? Jodå, under hans hud (som vi får reda bara är en förklädnad i vax han måste ikläda sig efter en hemsk laboratorieolycka) döljer sig ett robotskelett och hjärta i rostfritt stål. Och ögon som lyser illavarslande.

 

Joråsåatteee…