Djungelspex

#2227 - Predators
imdb



Nej, Adrien Brody är ingen Arnold Schwarzenegger (både på gott och ont). Predators har gjort stor sak av att ambitionerna är att ta filmmonstret tillbaka till rötterna, så därför måste vi acceptera att den kommer att jämföras med just originalet. Den underskattade Predators 2 är glömd, för att inte tala om de katastrofala AvP-filmerna. Men återigen: Nej, Adrien Brody är ingen Arnold Schwarzenegger (fortfarande på gott och ont).

Vad betyder det egentligen? Ingen är väl en Arnold Schwarzenegger förutom, tja, Schwarzenegger själv? Just precis. Mer än någon annan är Schwarzenegger en stereotyp actionhjälte. Han är en karikatyr av en människa med sina svällande muskler och fyrkantiga haka. Och när han pepprar moster och banditer fulla med bly måste man småle åt send offs som ”Let of some steam” eller ”See you at the party”. Han gör ju det själv.


Poängen är att Adrien Brodys Royce, Predators motvillige hjälte, är en annan typ av protagonist. Han är en tjurig enstöring, besvärad av det gäng av mördare och soldater han måste dras med, som inte låter käften glappa i onödan. Det är upplagt för en helt annan typ av actionfilm.

Upplagt ja, men inte utfört. För okej, Predators är en ganska habil actionfilm. Det pangas, det slåss, det sprängs (om än med komiskt dåliga explosinseffekter). Man önskar bara att manuset och regin kunde ha låtit den stå på sina egna ben, att den kunde få gått ner längs med den stig som skådespelare i Brodys klass bjuder in till. Lika mycket som Alan Silvestris musikaliska tema fortfarande håller, lika mycket som filmen bygger upp en spänning, lika mycket faller den platt när den refererar till tidigare filmer (eller film).

Och det duggar rätt tätt mellan blinkningarna till Predator men referenserna håller inte. De känns tama, de känns upprepande, man anar idétorka. Välj en anledning. Och vilken anledning har man förresten att hela tiden luta sig mot en över 20 år gammal film? Förväntade sig Robert Rodriguez att alla har sett originalet? Eller gjorde man Predators med bara de mest fanatiska fansen i åtanke?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback